Dragracing är en intensiv och spännande motorsport där tävlande bilförare tävlar på en rak bana över en kort sträcka. De vanligaste grenarna inom dragracing inkluderar Top Fuel, Funny Car och Pro Stock.

Top Fuel-bilar är de snabbaste och mest kraftfulla bilar i dragracing. De är utrustade med enorma V8-motorer som levererar över 10 000 hästkrafter och en acceleration från 0 till 100 km/h på under 3 sekunder.

Funny Cars är unika i sin aerodynamiska form och levererar höga hastigheter och imponerande prestanda. De har en fiberglasskropp som är formad efter bilens chassis, vilket gör att bilarna ser likadana ut från alla vinklar.

Pro Stock-bilar är byggda för att vara så aerodynamiska som möjligt, med syftet att nå den högsta hastigheten på den korta sträckan. De är utrustade med V8-motorer och speciellt utformade karosserier för att minimera luftmotståndet och öka hastigheten.

Tävlingsformerna inom dragracing inkluderar elimineringsdrag, där de två snabbaste bilarna tävlar mot varandra i en head-to-head-match, och pro tree, där tre röda ljus startar tävlingen. I elimineringsdrag tävlar föraren som har den snabbaste tiden mot den nästa snabbaste tiden, och så vidare, tills det bara finns en bil kvar. I pro tree tävlar föraren som har den snabbaste reaktionstiden mot den nästa snabbaste, och så vidare.

Dragracing körs över hela världen, med de största och mest prestigefyllda tävlingarna som NHRA U.S. Nationals i Indianapolis och Winternationals i Pomona, Kalifornien. I Sverige har vi SHRA Sundsvall, en av landets äldsta och mest välkända dragracingklubbar. Klubben har en lång historia och har arrangerat tävlingar i över 50 år, med tävlingar som årligen lockar tusentals motorsportentusiaster.

Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren tävlingsförare, är dragracing en spännande och oförglömlig motorsport som garanterat kommer att få ditt hjärta att slå fortare.

Rulla till toppen